25 lutego 2014

razowe knedle z owocami


Od jakiegoś czasu chodzą za mną letnie smaki :). Dziś proponuję Wam razową wersję knedli z owocami. Najlepiej smakowały by ze świeżymi owocami ale skoro jeszcze nie możemy cieszyć się truskawkami i śliwkami ... chwała Ci losie za mrożonki!!! :). Ponieważ staram się unikać mąki pszennej, postanowiłam eksperymentalnie użyć mąki żytniej. Czy było warto, musicie sami spróbować!!! :)

Skład:
* podane ilości pozwalają na przyrządzenie ok. 22 sztuk

na ciasto:
1/2 kg ziemniaków (ugotowanych w mundurkach)
150 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej orkiszowej
3 łyżki mielonych migdałów
szczypta soli i cukru
mąka do podsypania

nadzienie:
1 opakowanie śliwek mrożonych
cukier trzcinowy

na sos:
1 opakowanie truskawek mrożonych
sok z 1/2 cytryny
5 łyżek cukru trzcinowego
1 cukier waniliowy
2 łyżki ekstraktu waniliowego
2 kieliszki nalewki ananasowej na bazie rumu

płatki migdałów
masło

A tak to się robi:
1. Ziemniaki myjemy, zalewamy zimną wodą solimy i gotujemy do miękkości. Ostudzone ziemniaki obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki i przeciskamy przez prasę ( lub używamy tłuczka do ziemniaków).
Do puree ziemniaczanego dodajemy 2 jajka, szczyptę soli, cukru, mielone migdały, oraz mąkę. Ciasto musi być luźne i lekko kleić się do ręki. Formujemy wałek a następnie dzielimy go na porcje (ok. 20-22 sztuki).
2. Na dłoni formujemy placki, układamy po środku wybrane owoce i podsypujemy je 1/3 małej łyżeczki cukru brązowego. Zwijamy placuszki na pół i zlepiamy brzegi, następnie formujemy w dłoni kulki.
3. Surowe knedle wrzucamy na wrzątek (maksymalnie po 5 sztuk), czas gotowania to ok 4-5 minut w zależności od wielkości kluseczek.
4. Na gorącą, dużą, głęboką patelnię wysypujemy 5 łyżek cukru brązowego i czekamy aż się rozpuści. Do płynnego cukru dodajemy rozmrożone truskawki i intensywnie mieszamy. Należy odczekać nie dłużej jak 5 minut. Do zawartości patelni dodajemy nalewkę, cukier waniliowy, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy, mieszamy. Po 10 minutach sos jest gotowy.
5. Garść płatków migdałowych prażymy na suchej, gorącej patelni.

Na środek  talerza wylewamy 2-3 łyżki sosu truskawkowego, układamy na nim 3 knedle polane roztopionym masłem, dodajemy kilka truskawek z sosu i posypujemy całość prażonymi płatkami migdałów.

Smacznego!!!
Basia



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz