18 lutego 2014

tune for tuna


Dziś miałam wielką ochotę na rybę, wybór padł na tuńczyka. Co prawda w planach był łosoś i szpinak, ale ponieważ nie udało mi się kupić fajnego kawałka łososia wybrałam steki z tuńczyka. Dodatki są troszkę eksperymentalną wersją dipu "humus" i surowej marchewki. Tutaj humus podkręcony fasolą, a marchewka glazurowana miodem :) 

Skład:
* podane ilości pozwalają na przyrządzenie 4 porcji

4 steki z tuńczyka (każdy po 150-200g)

4 średniej wielkości marchewki

1 puszka ciecierzycy
1 puszka białej fasoli
1 mała puszka czerwonej fasoli

1/2 cebuli
gałązka pomidorków koktajlowych ( ok 15 sztuk)
2 ząbki czosnku

masło (do glazurowania marchewki i szklenia cebulki)
2 ząbki czosnku
1 łyżka miodu
sól, pieprz, słodka papryka, oliwa z oliwek
zielenina dla ożywienia talerza ( lepiej wyglądała by roszponka ;) )



A tak to się robi:
1. Tuńczyka dokładnie myjemy i osuszamy ściereczką. Każdą stronę solimy i pieprzymy, układamy w naczyniu, następnie skrapiamy sokiem z połowy cytryny i dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny. Odstawiamy na ok. 40 minut. Smażymy na patelni grillowej lub zwykłej na niewielkiej ilości oliwy tak, aby lekko zarumienić tuńczyka z wierzchu.




2. Marchewki myjemy i obieramy, a następnie kroimy w słupki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy ok. 4 łyżek masła wrzucamy marchewkowe słupki i dusimy na małym ogniu. Lekko solimy i pieprzymy, po ok. 15 minutach dokładamy 1 łyżkę miodu (ja użyłam gryczanego) i zostawiamy jeszcze na ogniu na 5 minut.



3. Ciecierzycę i fasolę płuczemy na durszlaku i wrzucamy do garnka. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek, dwa chlusty oliwy i sok z połowy cytryny. Lekko solimy, a gdy wszystkie składniki są odpowiednio podgrzane miksujemy je na puree.

4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i szklimy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, sól, pieprz i pół łyżeczki papryki słodkiej. Czekamy aż pomidorki utworzą konsystencję "grubego" sosu.

Na środek talerza wykładamy dwie łyżki puree z ciecierzycy, na nim układamy stek z tuńczyka. Marchewkowe słupki układamy obok puree. Na stek kładziemy łyżkę sosu pomidorowego i posypujemy zieleniną.

Smacznego!!!
Basia




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz