01 marca 2014

SOUP for SICKNESS


Za oknem słońce, a ja jestem chora. Zdradziecka pogoda spłatała mi figla i uziemiła w domu na kilka dni. 
Starym babcinym sposobem staram się zwalczyć przeziębienie miodem i pysznym domowym rosołem. 
Poniżej podaję Wam przepis na pyszny klarowny, delikatny i esencjonalny rosół na cielęcinie i indyku.

Skład:
* podane ilości pozwalają na garnek ok 

1/2 kg udźca cielęcego
1/2 kg piersi z indyka

Włoszczyzna ( 4 marchewki, 2 pietruszki, seler, por)
cebula
4 ząbki czosnku

przyprawy: 5 listków laurowych, 5 ziarenek ziela angielskich, 5 ziarenek pieprzu, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki soli, oraz 2 łyżki sosu sojowego
2-3 suszone grzyby (borowiki lub podgrzybki)

natka pietruszki do posypania

na lane kluseczki:
2 jajka
3-4 łyżki mąki
szczypta soli


A tak to się robi:
  1. Mięso myjemy zalewamy zimną wodą wsypujemy 1 łyżkę soli i odstawiamy na pół godziny.
  2. W międzyczasie cebulę obieramy z łupinek i opalamy na palniku kuchenki. Obieramy włoszczyznę i czosnek.
  3. Mięso wyjmujemy z soli płuczemy i wkładamy do garnka zalewamy zimną wodą i stawiamy na dużym ogniu. Gdy woda się zagotuje przykręcamy ogień i zbieramy szumy, następnie garnek przykrywamy pokrywką i zostawiamy na maleńkim ogniu na ok. dwie godziny.
  4. Do garnka z wywarem dodajemy przyprawy oraz obrane warzywa i gotujemy pod przykryciem, kolejne półtorej do dwóch  godzin.
  5. Na 10 minut przed końcem gotowania rosołu możemy przygotować lane kluseczki (radzę przygotowywać je na bieżąco, tak przygotowane są najsmaczniejsze) - Jajka wybijamy do miseczki, roztrzepujemy widelcem, następnie sukcesywnie dodajemy mąkę, tak aby utrzeć całość na puszystą gładką masę. Mieszanka musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Wylewamy masę cienką stróżką na osoloną gotującą się wodę. Kluseczki są gotowe gdy tylko wypłyną na powierzchnię. Jeśli wolicie grubsze kluski, można dodać więcej mąki i wykładać kluski na gotującą się wodę łyżką.
Na dnie głębokiego talerza układamy kluseczki, pokrojoną w plasterki marchewkę i niewielkie kawałki mięsa z rosołu. Całość zalewamy wywarem i posypujemy natką pietruszki.

Smacznego!!!
Basia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz