20 lutego 2014

turkey pina colada


Z racji tego że za oknem mile wygląda do mnie słońce i jeszcze bardziej podkręca we mnie pragnienie wakacji :)
Mam dla Was dzisiaj małą wariację na temat Pina Colady w wersji obiadowej :).
Najlepsza jak dotąd jaką udało mi się pić, to ta naszprycowana mlekiem w proszku i podkręcona prawdziwym świeżym pysznym ananasem - Kubo jak ja tęsknie za tobą!!!
Tymczasem byle do wakacji i taka moja własna "karaibska" wariacja :)

Skład:
* podane ilości pozwalają na przyrządzenie 5-6 porcji


1/2 kg piersi z indyka
1 puszka mleka kokosowego

2 marchewki
2 gruszki
1/2 puszki ananasa
1 puszka brzoskwiń

1,5 cm czerwonej ostrej papryczki ( ale uwaga przed dodaniem należy zweryfikować ostrość samej papryczki i zdecydować ile będzie dla NAS odpowiednie)
1 laska wanilii

1 torebka ryżu jaśminowego (na 2 porcje)


masło, sól, pieprz, czerwona słodka papryka


A tak to się robi:
  1. Na  dużej głębokiej patelni rozgrzewamy ok. 3-4 łyżek masła i szklimy na nich marchewki pokrojone w cienkie słupki.
    Kiedy marchewka jest już miękka ale jędrna dodajemy pokrojone gruszki, ananasy a na końcu brzoskwinie. Owoce kroimy w dość grube kostki.
    Dusimy całość ok. 10 minut następnie dodajemy 1,5cm posiekanej drobniutko papryczki i zalewamy wszystko mlekiem kokosowym. Dusimy.
  2. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, solimy, pieprzymy i doprawiamy ok. połową małej łyżeczki słodkiej papryki w proszku.
  3. Kiedy mięso jest już usmażone, przekładamy je do mleka (razem z powstałym pod nim sosem), dodajemy rozkrojoną i podzieloną na ok 2 cm kawałki laskę wanilii.
    Dusimy jeszcze ok 15 minut, tak aby zredukować nadmiar sosu.
    Jeśli po tym czasie sos jest zbyt rzadki można zagęścić go mąką.
  4. W tym czasie gotujemy ryż – świetnie sprawdzi się ryż jaśminowy. Gotujemy zgodnie z wytycznymi producenta w lekko osolonej wodzie.
  5. Na koniec sprawdzamy smak – w zależności od smaku owoców, istnieje konieczność doprawienia sosu solą.
Do miseczki wkładamy pół torebki ryżu, na środek wykładamy sos.

Latem polecam Wam wypróbować tą potrawę na świeżych, pysznych, dojrzałych owocach !!!
zwłaszcza z mango!!!

Smacznego!!!
Basia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz