21 maja 2014

tarta szpinakowa z łososiem


Dzisiaj danie które znika ... zanim jeszcze się pojawi :). Kultowa tarta ze szpinakiem i łososiem na widok której wszyscy pieją z zachwytu :). Zdradzam więc sekret jak uszczęśliwić gości i nie spędzić wieczności w kuchni !!! Łatwa jak diabli ;)

Skład:
* podane ilości pozwalają na przyrządzenie 1 tarty ok. 26cm średnicy

na ciasto:
opcja 1 dla leniuchów
kupujecie gotowe świeże kruche ciasto ( od biedy może być francuskie, ale to już inny efekt)

opcja 2 dla ambitnych
produkujecie tradycyjne kruche ciasto, dodajecie 1/3 ilości cukru jaką przewiduje przepis

nadzienie cz1:
250 g świeżego fileta z łososia
oliwa z oliwek
cytryna
sól
pieprz

nadzienie cz2:
1 opakowanie świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
3 małe cebulki szalotki
sól
pieprz

wierzch:
1 kubeczek śmietany 30%
jajko
1 ser typu camembert
świeżo mielony pieprz

sałatka (2 porcje):
solidna garść rukoli
3 pomidorki koktajlowe
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soku z cytryny


A tak to się robi:
1. Łososia myjemy, osuszamy ręcznikiem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Rybę solimy i pieprzymy, następnie obkładamy pokrojoną w plasterki cytryną. Przykrywamy naczynie wieczkiem, lub folią aluminiową, następnie wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. W zależności jak gruby jest Wasz kawałek ryby pieczemy ją od 20 do 30 minut. Pod koniec można usunąć pokrywkę i włączyć funkcję grill. Jeśli nie macie pewności czy ryba jest upieczona, spokojnie ona będzie jeszcze podlegać obróbce termicznej.
2. Blachę do tarty, lub inne płaskie naczynie przeznaczone na tartę wykładamy gotowym świeżym kruchym ciastem, jeśli zrobiliście je sami postępujecie analogicznie musicie tylko sprawić by ciasto pokryło całą blaszkę. Kiedy ciasto jest już wyklejone, dziurkujemy je widelcem ewentualnie obciążamy groszkiem do pieczenia (ja dziurkuję). Pieczemy ok 15 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku - uwaga, należy sprawdzać stan ciasta, musi się podpiec ale nie spalić.
3. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i dusimy pokrojone w drobną kostkę 2 cebulki. Odkładamy je.
4. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i dusimy na nim pokrojony w drobną kosteczkę czosnek i cebulkę, dodajemy do tego szpinak. W oddzielnym naczynku mieszamy śmietankę, jajko doprawione solą i pieprzem (opcjonalnie można wrzucić również garść parmezanu). Do uduszonego szpinaku dodajemy 2-3 łyżki śmietany i chwilę dusimy. Resztę śmietany zachowujemy.
5. Gdy spód tarty jest podpieczony wykładamy na niego: zeszkloną cebulkę tak aby zakryła dno. Na cebuli układamy szpinak poprzetykany kawałeczkami łososia. Kroimy w plastry ser camembert i układamy go na powierzchni szpinaku, po czym zalewamy wszystko resztą śmietany z jajkiem. Na koniec pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem i do pieca. Piekę w 190 stopniach do momentu aż wierzch będzie przyjemnie zrumieniony.
6.Rukolę wrzucamy do miseczki, pomidorki kroimy na pół. Polewamy sałatę łyżką oliwy i sokiem z cytryny, mieszamy.


Tartę kroimy jak pizzę !!! podajemy z sałatą. Można jeść ją na ciepło, ale równie pysznie smakuje zimna.
Polecam wypróbowanie jej w opcji ryba + kruche ciasto, jest to bardzo intrygujące połączenie :)

Smacznego!!!
Basia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz